Nicolaasschool
SINT MAARTEN

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Maarten werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Ging in dienst bij de Romeinen en klom op tot officier. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou.

In 480 werd Sint Maarten officieel ingesteld als de advent, het begin van het kerkelijke jaar en de periode die de komst van Jezus inluidt.

Sint-Maarten wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan de groepen 1/2 de overige groepen rond. In de klas zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf.

foto's

filmpje
Weetje, eigenaardigheden, grapjes en info. U leest het allemaal in de...
Kalender
14augustus2018
Zomervakantie
15augustus2018
Zomervakantie
16augustus2018
Zomervakantie